Header menu

Annonceringsportal

Forside

Tilladelse til anvendelse af Sika I-flow ved Havneholmen afgreningskammer

Officiel titel Tilladelse efter § 19 i Miljøbeskyttelsesloven til at an-vende SIKA-Iflow til grouting ved Havneholmen (HAH) skakten forud for tunnelboremaskinernes break-in
Bydele Vesterbro - Kongens Enghave
Emneord Andet
Introtekst Forud for break-in med tunnelboremaskinerne ved Havneholmen afgreningskammer ønsker Metroselskabets entreprenør Tunn3l JV I/S at forstærke jorden (groute) og for at sikre at grouten kan komme ordentligt ud i sprækkerne, anvendes produktet SIKA IFlow-1.
Beskrivelse
Baggrund
På metrobyggepladsen ved Havneholmens afgreningsskakt (HAH) skal der udføres grouting inden tunnelboremaskinerne (TBM#1 og TBM#2) kan foretage break-in i skaktkonstruktionen.
Af geotekniske årsager, og for at sikre et sikkerhedsmæssigt forsvarligt TBM break-in i skakten har Metroselskabet og T3L besluttet, at der skal etableres en ?grout-plug? i området udenfor selve skakten. Injiceringen vil ske inde fra byggepladsen.

TUNN3L vil i første omgang foretage grouting med en Basis Cement, CEM II/A-LL 52,50 R, analog til den cement, der anvendes i grout til ud-fyldning af hulrummet mellem undergrund og monterede segmenter. Område for Miljø og Byliv har givet tilladelse til brugen af denne cement uden vilkår.

Grouten skal injiceres både vertikalt og skråt som vist i bilag 1 og skal sikre, at break-in sker sikkert og uden risiko for området udenfor byggegruben.
Hvis det viser sig, at der ved ren cementgrouting ikke opnås den ønskede effekt i undergrunden, vil SIKA iFlow-1 blive tilsat. Herved bliver grouten mere ?levende? og nemmere kan ?trænge? ind i kalksprækker i under-grunden og sikre, at jordmatricen, der skal udbores af TBMerne, er kon-solideret og ikke-vandførende.

Beskrivelse af produktet
Sika iFlow-1 er et dispersionsmiddel, der har til formål at forhindre flok-kulering af de fine (< 30 ?m) partikler i forbindelse med injicering af ce-mentgrout, hvorved grouten bliver mere ?levende? og nemmere kan ?trænge? ind i kalksprækker i undergrunden.

Mængder
T3L har oplyst, at mængden af SIKA iFlow-1, der potentielt skal anvendes vil være af størrelsesordenen 250 liter. Mængden der skal anvendes, vil afhænge af tests af den udførte cementgrouting, herunder permeabili-tetstest.

Område for Miljø og Bylivs konklusion
På baggrund af ovenstående og det ansøgningsmateriale, der har ligget til grund for tilladelsen, vurderer OMB, at SIKA iFlow-1 kan anvendes uden risiko for væsentlig forurening af jord og grundvand med de vilkår, der er stillet i tilladelsen.

Klageadgang
Denne afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed., jf. Lov nr. 748 af 25. juni 2014 om ændring af lov om en Cityring og lignings-loven, § 14 c. Dog kan afgørelsen påklages af Metroselskabet. Metroselskabet kan klage over afgørelsen til Miljø- og Fødevareministeren.
Send klagen til:
Københavns Kommune,
Teknik- og Miljøforvaltningen
Njalsgade 13-15
Postboks 380, 1502 København V
Vi sørger for at sende klagen videre til Miljø- og Fødevareministeren sammen med det materiale, der er brugt i sagsbehandlingen.
Søgsmål Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved domstolene, skal der anlægges sag in-den 6 måneder fra meddelelse af afgørelsen, jf. miljøbeskyttelsesloven § 101, stk. 1.
Tilladelsen annonceres på ?Annonceringsportalen? for Københavns Kommune.
Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os på e-mail metrosyd@tmf.kk.dk
AfgørelserTilladelse
Publiceret 2020-10-02 13:34:00
Publiceret indtil 2020-10-30
Sgsnr. 2020-0798484
Ansvarlig Jord og Grundvand, Område for Miljø og Byliv, Bygge-, Parkerings- og Miljømyndighed, Teknik- og Miljøforvaltningen