Header menu

Annonceringsportal

Forside

§ 19 tilladelse til anvendelse af tunneleringsproduktet Tunnel-Gel Plus ved omlægning af Novafos trykledning

Officiel titel § 19 tilladelse til anvendelse af tunneleringsproduktet Tunnel-Gel Plus ved omlægning af Novafos trykledning
Bydele Østerbro
Emneord Andet
Introtekst Østergaard A/S har den 1. marts 2021 ansøgt om tilladelse til brug af hjælpeproduktet Tunnel Gel Plus til en styret underboring i forbindelse med omlægning af Novafos? trykledning ved Svanemøllehavnen matrikel nr. 7000cø og 7000eg Udenbys Klædebo Kvarter.
Beskrivelse

Østergaard skal på vegne af Novafos omlægge en trykledning som følge af den kommende etablering af Nordhavnstunnelen.   Den aktuelle entreprise omfatter ca. 104 meter tunnelering med indvendig diameter på 1200/1280 mm primært beliggende under eksisterende vej og fortov ved Nordhavnsvej. Boringen går ca. ned til kote -4,5 meter og føres i sand, moræneler og fyld med risiko for større stenforekomster, og forventes at blive udført under grundvandsspejlet i moræneleret.  

Arbejdet udføres af Østergaard A/S fra 10.05.21 til 13.07.21.  

Tunneleringen sker ved mikrotunnelering (TBM), det vil sige tunnelering med lukket front, der er specielt egnet til tunnelering i permeable jordtyper under grundvandsspejlet.  Sammensætning af boremudder tilpasses løbende de aktuelle geotekniske forhold, så der siver et minimum af boremudder ud i den omkringliggende jord.   Blandeanlægget til boremudder er opbygget i en beholder. Fra blande-anlægget ledes boremudderet til boremaskinen via brandslanger. Maskinen er udstyret med et slurry-anlæg, der transporterer de udborede materialer i et rørsystem tilbage til pressegruben i flydende form. På grund af tunnelens korte strækning er det valgt at skifte/deponere den kasseret slurry med finkornet materialer, som ikke separeres.  

Smøremiddel, Tunnel Gel Plus fra firmaet Baroid, der forventes anvendt rundt langs tunnelrøret (overcut) er en bentonit. Ved DN1200/DA1280mm forventes et forbrug på ca. 18 kg/meter. Både til understøttelse af overcuttet og til smøring af gennempresningen, benyttes en bentonitsuspension.   Injicering af suspensionen i overcuttet sker gennem studse i tunneleringsrørene (ca. 3 stk. for hvert 3. rør). Bentonitsuspensionen har alt efter behov ved tunneleringsprocessen forskellige opgaver. Det drejer sig om følgende:  

  • Tætning af porer i jorden gennem filterkagedannelse
  • Hydraulisk understøttelse af overcut
  • Dannelse af en smørefilm mellem jord og tunnelrør

Afgørelser§ 19-tilladelse
Publiceret 2021-04-28 15:51:00
Publiceret indtil 2021-05-27
Sgsnr. 2021-0070779
Ansvarlig Teknik- og Miljøforvaltningen, Område for Miljø og Byliv, Jord og Grundvand