Monumenter og kunst i byen

Forside

Monumenter og kunst i byen

Nulpunkt Østerport

Nulpunkt Østerport

Kunstner(e): P.V. Jensen-Klint

Datering: 1925

Type: Støtte

Materialer: Granit

Mål: Ca. 230 x 57 x 57 cm

Billeder

Beskrivelse

Kilometerstenen er opstillet, hvor Østerport oprindelig stod. Ifølge Vejforordningen af 1793 var udgangspunktet for måling af afstandene til og fra København på ydersiden af byens porte, de såkaldte nulpunkter. Herfra måltes vejlængderne ad byens udfaldsveje.

Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse udskrev i 1910 en konkurrence om udkast til nye kilometersten til afløsning for de gamle milepæle. Jensen-Klint vandt med et forslag, der foruden kilometer- og tikilometersten indeholdt nulpunktsten.

Fakta

Påskrift:
Med indhugget skrift på forsiden: "HØRSHOLM/23 KM/ FREDENS-/BORG 37 KM/HELSINGØR/45 KM"; på v. side: "RUNGSTED/23 KM/HUMLEBÆK/37.KM/ HELSINGØR/45 KM"; på h. side:"HILLERØD/34 KM/ FREDERIKS/-VÆRK 56 KM/HELSINGE/47.KM"; på bagsiden: "NÆR VED DENNEּSTEN/STOD.ØSTERPORT/ FRAּ STENEN/MAALES.VEJENE/MOD RUDERSDAL/OG. RUNGSTED"

Ejer:
Københavns Kommune

Giver:
Københavns Kommune

Placering

Adresse:
Ved Østerport Station

Litteratur

Anbefalet litteratur:
Monumenter Mindesmærker og Statuer i København Frederiksberg og Gjentofte, København 1944, 30. Hovedstadens monumenter mindetavler museer. En vejviser, København 1962, 44. Bent Zinglersen: Københavnske monumenter og mindesmærker, København 1974, 146

Vi har flere litteraturhenvisninger om dette monument, kontakt os hvis du er interesseret