Monumenter og kunst i byen

Forside

Monumenter og kunst i byen

Danske flyveres minde

Danske flyveres minde

Kunstner(e): Einar Utzon-Frank

Datering: 1938

Type: Mindesmærke

Materialer: Bronze, marmor

Mål: Ca. 675 x 199 x 124 cm

Billeder

Beskrivelse

Skulpturen viser fire flyvemaskiner i flugt samt en kæmpemæssig ørn, som er holdt sammen af skyformationer til en elegant silhuetvirkning.

Monumentet blev afsløret den 18. august 1938 til minde om danske flyvere, der har sat livet til under flyvning og om Danmarks indsats i flyvningen, såvel på det civile som på det militære område. Foreningen ”Danske Flyvere”, der som protektor havde kronprins Frederik (IX), foretog en indsamling. Placeringen skyldes nærheden til den historiske flyveplads ved Kløvermarksvej.

Fakta

Påskrift:
På marmorsoklens forside f.n. med indhugget skrift: "FOR DANSKE/DER SATTE LIVET TIL/I/FLYVNINGENS TJENESTE"; på bagsiden f.n. under et flyvermærke med initialerne "DF" med indhugget skrift: "Rejst af danske flyvere 1938"

Ejer:
Københavns Kommune

Giver:
Foreningen "Danske Flyvere" og Københavns Kommune v/midler fra Zacharias Jacobsens og hustrus legat

Placering

Adresse:
Enveloppevej

Litteratur

Anbefalet litteratur:
Monumenter Mindesmærker og Statuer i København Frederiksberg og Gjentofte, København 1944, 9. Hovedstadens monumenter mindetavler museer. En vejviser, København 1962, 18. Bent Zinglersen: Københavnske monumenter og mindesmærker, København 1974, 208. Claus M. Smidt i: København før og nu – og aldrig. En billedkavalkade om København inden for voldene og søerne, Bind 7: Christianshavn, København 1989, p. 511

Vi har flere litteraturhenvisninger om dette monument, kontakt os hvis du er interesseret