Header menu

Annonceringsportal

Forside

§ 27 stk. 2-tilladelse til påvirkning af forurenet havnesediment i forbindelse med sandcapping af Skudehavnen

Officiel titel § 27 stk. 2-tilladelse til påvirkning af forurenet havnesediment i forbindelse med sandcapping af Skudehavnen
Bydele Østerbro
Emneord Andet
Introtekst WSP har på vegne af By & Havn den 2. juni 2022 søgt om tilladelse til at påvirke forurenet havnesediment i forbindelse med sandcapping af Skudehavnsbassinet med henblik på, både mekanisk og kemisk, at indkapsle det underliggende forurenede sediment fra vandet.
Beskrivelse Med henblik på i fremtiden at kunne anvende Skudehavnen som et rekreativt område til badning og vandsport skal sedimentet indkapsles. By og Havn søger om tilladelse til at påvirke det forurenede sediment i havbunden i forbindelse med sandcapping af sedimentet i vandområdet. Sedimentet er forurenet som følge af tidligere tiders aktiviteter i havnen, som har været havn for mindre skibe omgivet af skure og fiskerhytter samt forskellige industrivirksomheder. Projektområdet er både det østlige og vestlige bassin i Skudehavnen, men ikke i Skudeløbet.

Indkapslingen udføres som to lag af henholdsvis ler (bentonit pellets eller lignende) og rent sand. Første lag er af ler, der placeres ovenpå den eksisterende sedimentoverflade, hvorpå der lægges et lag sand, som beskytter det underliggende lerlag mod mekanisk påvirkning. Lerlaget vil som minimum være 30 cm tykt og sandlaget som minimum 15 cm tykt for både at isolere underliggende materialer fra vandet både kemisk og mekanisk.  Lerlaget vil mindske eller helt fjerne diffusionen af opløste tungmetaller, idet de opløste tungmetaller i stedet vil bindes til mineralerne i leret. Lerlaget vil desuden medføre, at sedimentet i den eksisterende havbund bliver iltfri (anaerobt miljø), hvilket yderligere bidrager til at fastholde tungmetaller og organiske forbindelser.

Det er vigtigt, at processen styres nøjagtigt med brug af GPS og sedimentekkolod til at måle tykkelserne af sedimentlagene og udføres omhyggeligt således, at den færdige indkapsling er tæt. Vandkvaliteten kontrolleres efterfølgende med jævne mellemrum for at sikre, at indkapslingen fungerer efter hensigten. Projektområdet vil i forbindelse med anlægsarbejdet blive lukket af med et siltgardin el.lign. for at begrænse sedimentspredningen til selve Skudeløbet. Det samlede anlægsarbejde forventes at vare ca. 19 uger.

Område for Miljø og Byliv vurderer, at indvirkningen fra sedimentspredning, som følge af projektet, ikke vil udgøre en væsentlig risiko for spredning af forurenende stoffer til det nærliggende vandområde Nordlige Øresund. Idet påvirkningen er midlertidig og afgrænset til Skudehavnsbassinet, Det ansøgte område ligger uden for internationale naturbeskyttelsesområder, hvoraf det nærmeste er Natura 2000-område nr. 142 Saltholm og omliggende hav, der ligger ca. 8 km fra projektområdet. Område for Miljø og Byliv vurderer dels på grund af afgørelsens vilkår og dels på grund af afstanden fra lokaliteten at evt. påvirkning vil være af underordnet betydning. Det vurderes endvidere, at projektet ikke vil have negativ betydning for bilag IV arter. Ligeledes vurderes tilladelsen ikke at have negativ påvirkning på andre beskyttelseskrævende arter. Der er stillet vilkår om, at arbejdet skal stoppes og at badevandsvagten skal kontaktes, hvis der mod forventning sker spredning af sediment, lerpartikler eller sand udenfor projektområdet. På baggrund af arbejdets varighed samt de stillede vilkår, vurderer OMB, at arbejdet med sandcapping kan udføres uden konsekvens for vandmiljøet og badevandskvaliteten i Københavns Havn.  
Afgørelser§ 27 stk. 2-tilladelse til påvirkning af forurenet havnesediment i forbindelse med sandcapping af Skudehavnen
Publiceret 2022-08-17 15:12:00
Publiceret indtil 2022-09-14
Sgsnr. 2022-0185274
Ansvarlig Teknik- og Miljøforvaltningen, Område for Miljø og Byliv