Header menu

Annonceringsportal

Forside

Tilladelse til midlertidig bortledning af grundvand ved byggegrube II på Elværksvej 3, 2450 København SV

Officiel titel Tilladelse til midlertidig bortledning af grundvand ved byggegrube II på Elværksvej 3, 2450 København SV
Bydele Vesterbro - Kongens Enghave
Emneord Tilladelse til grundvandssænkning
Introtekst Område for Miljø og Byliv meddeler hermed tilladelse til midlertidig bortledning af grundvand fra Elværksvej 3, 2450 København SV. Lovgrundlag: § 26, stk. 1 i vandforsyningsloven (LBK nr. 602 af 10/05-2022). Artelia A/S har på vegne af By og Havn I/S d. 23/10-2023 ansøgt om tilladelse til midlertidig bortledning på Elværksvej 3, 2450 København SV, umatrikuleret areal, Udenbys Vester Kvarter, København. Der skal grundvandssænkes i byggegrube II ifm. omlægning af fjernvarmeledningerne på Enghave Brygge. Grundvandssænkningen har til formål at tørholde byggegruben samt at undgå grundbrud, og forventes at finde sted fra den anden halvdel af marts til 1. oktober 2024. Tilladelsen omfatter følgende: ? Bortledning af 450.000 m3 grundvand
Beskrivelse
Område for Miljø og Bylivs vurdering
Grundvandssænkningen i byggegrube II er planlagt til at forløbe fra anden halvdel af marts til 1. oktober 2024. Der skal bortledes 450.000 m3 grundvand fra byggegruben ifm. projektet. Det bortledte grundvand forventes at bestå af omkring 90% nedsivende havnevand og 10% egentligt grundvand fra det primære magasin. Det bortledte vand planlægges at blive udledt til havnen, hvilket Område for Miljø og Byliv udarbejder en separat tilladelse til. Sænkningstragten er afgrænset af havnen mod øst og syd. Artelia A/S har vurderet at grundvandssænkningen ikke vil have negativ effekt på omgivelserne, herunder ift. sætningsskader og påvirkning af forureningerne i området.

Aktuelt grundvandssænkes der i byggegrube I og den sydlige sidekanal som led af etape II fase I-A af projektet. Der vil være et tilsvarende overlap mellem fase I-B og fase II i september 2024. Der forventes dog ikke betydelige ændringer af udbredelsen af sænkningstragtene fra de to byggegruber ved samtidig bortledning, hverken ved overlap af fase I-A og II eller ved overlap af fase I-B og II (se bilag 3-5).

Område for Miljø og Byliv har stillet vilkår om monitering i boring G10 ved byggegruben, og lidt længere væk fra byggegruben i boring G12. Ved monitering i G12 kan sænkningstragtens udbredelse og eventuel mobilisering af forurenende stoffer overvåges i området inde på land ved den gamle havnekaj. Pejlefrekvenserne for de to moniteringsboringer er beskrevet i vilkår 11-13. Den maksimale afsænkningsdybde for byggegruben er angivet i vilkår 5, og styringsniveauet for G12 er angivet i vilkår 15.

Område for Miljø og Byliv har vurderet hvilke parametre der skal analyseres for i analyseprogrammet, ud fra tidligere udtagne vandprøver og den tilgængelige viden om forureningerne i projektområdet, herunder fra den nuværende grundvandssænkning i byggegrube I og den sydlige sidekanal. Analyseprogrammet er beskrevet i vilkår 8-10.

Naturbeskyttelse af områder og arter
Der er ingen Natura 2000-områder indenfor relevant afstand, som kan påvirkes af projektet. De arealer der påvirkes af grundvandssænkningen, består dels af den tidligere havnekaj, dels af et tidligere marint areal ude i havnen, som inden etablering af boringerne er blevet opfyldt med sand. De påvirkede arealer udgør dermed ikke egnede levesteder for bilag IV-arter, og der er heller ikke kendskab til forekomster af sådanne. Der fældes ingen træer i forbindelse med projektet.

Konklusion
Område for Miljø og Byliv har stillet vilkår om monitering af vandstanden i området omkring byggegruben, for at sikre at vandstanden opretholdes, og at der ikke sker uacceptabel påvirkning af de omkringliggende arealer. Derudover er der også stillet vilkår om monitering for en række forurenende stoffer i både moniteringsboringerne og i det bortledte grundvand, herunder summen af 22 PFAS-forbindelser.

Område for Miljø og Byliv vurderer, at grundvandshåndteringen i forbindelse med bortledningen kan gennemføres som beskrevet med de i tilladelsen stillede vilkår, uden uacceptable risici for miljø og de omkringliggende arealer.

Hvis der er spørgsmål til sagen, er I velkomne til at kontakte Jord og Grundvand på grundvand@kk.dk eller ringe til vores kontaktcenter på tlf. 33 66 56 00.
AfgørelserAfgørelse
Publiceret 2024-03-25 15:00:00
Publiceret indtil 2024-04-22
Sgsnr. 2023-0435913
Ansvarlig Teknik- og Miljøforvaltningen, Område for Miljø og Byliv, Jord og Grundvand